Öt "Fun fact" a fogászatról

Sziasztok!

Ahogy azt megígértem, öt "érdekességről" fogunk beszélgetni, pontosabban én írni és remélhetőleg ti fogtok beszélgetni (igazából bárkivel) ezekről a témákról. Nem győzöm hangsúlyozni a téma fontosságát, szóval kezdjünk is bele.

1, A fogban van egy folyadék áramlás!
Szeretnék most egy kis gyors anatómiai talpalót tartani (tényleg gyors lesz).
Fog anatómiája
Ezen az ábrán minden szuperül látszik, de mi most leginkább a dentinre fogunk fókuszálni.

A dentin a fog fő állományát alkotja, fizikai és kémiai sajátosságait tekintve a csontszövetre hasonlít leginkább. A fogzománcnál puhább, csontnál keményebb, rugalmas szövet. Sárgás színű és mivel a zománcunk átlátszó ez a sárgás szín átüt, ennek köszönhetjük a sárgás tónust a fogankon.
A dentinállomány szakaszosan egész élet folyamán képződik.
A dentinben találhatóak a tubulosok amelyek más néven dentincsatornáknak hívunk. Ezekben a csatornákban történik a folyadék áramlás. Tehát egy egészséges fogban a folyadék áramlás iránya a pulpából (fogbél) kifelé történik, amit a nyomás alatti rendszer tart fent, és megvédi a fogainkat a szájunkban lévő maró anyagok hatásától.
Ez a folyadék áramlás segít a fogakat tisztán tartani, mindazonáltal, ebben a folyadékban tápanyagok is vannak, amik a vérből kerülnek a tubulosokba. Fun fact a fun factben ez a folyadék hasonló ahhoz ami a gerincvezetékben és az agyban van.
A hiányos vagy rossz táplálkozás hatására ez az áramlás megfordulhat. Ételmaradék, nyál, és más anyagok kerülnek a fogból a tubulusokba, ha ez az állapot hosszabb időn keresztül fennáll, a pulpa begyullad és a szuvasodás szétáramlik a zománc felé. Bizonyos ásványi anyagok hiánya elindítja a fogszuvasodás folyamatát. A hiányzó ásványok aktív szerepet töltenek be a sejt metabolizmusban (anyagcsere). Szükségesek az energia termeléshez, mely lehetővé teszi a tisztító folyadék tubulosokon keresztüli áramlását.
Érdemes megjegyezni, hogy a fitátsav vagy fitinsav, anti táplálék. Magvakban, diókban, hüvelyesekben és babokban található és potenciálisan gátolja a fog számára szükséges építő ásványok felszívódását.

Huh na intenzív első után most jöjjön a második, kicsit lazábbra fogva.

2, A korona terhelhetősége, avagy mennyit bír a korona?

Igazából ehhez nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni, nézd meg ezt a király videót! 👇🏼




3,  A kisbaba kiszívja a csontokból/ fogakból a kálciumot!

Urbán legendaként él az, hogy egy gyerek 1 fog elvesztésével jár. Bár szerencsére napjainkban már nem ilyen morbid formában, de még mindig jelen van ez a téma. Sokan a mai napig azt hiszik, a fejlődő magzat kiszívja a kálciumot a csontokból és hát persze a fogakból is, ez az oka annak, hogy az anyuka több fogát is elveszti várandóssága alatt vagy utána a szoptatási időszakban.
Fontos megjegyezni, hogy a szervezet semmilyen úton belülről nem képes a zománcból kálciumhoz hozzáférni!
A hormonális változások ugyan a szájüreget is érintik, de ezeknek nem kell feltétlenül fogvesztéssel járnia!
Főként az első trimeszterben sok kismama szenved reggeli vagy akár egész napos hányástól, hányingertől. Hányásnál a szájüregbe kerülő gyomorsav károsítja a zománcot amely szuvasodáshoz vezet.
Gyakori betegségek közé sorolhatjuk a terhességi ínygyulladást is. Ez klinikailag nem különbözik a nem terhességitől. A terhességi ínygyulladás akár kevés plakktól is kialakulhat, a magas ösztrogén/progreszteron szint miatt, ez kezelés nélkül akár fogágybetegségbe is átmehet.
Természetesen a várandósság alatt számos vitamin és ásványi anyag iránti igény fokozódik, emiatt elengedhetetlen ezek pótlása, ide értve a kálciumot is. Ennek segítségével biztosíthatjuk a fejlődő magzat számára az optimális kálcium bevitelt úgy, hogy az édasanya szervezetét nem terheljük meg.

Szóval, a baba nem szív ki semmit a csontokból és a fogakból sem, egy kis odafigyeléssel és a rendszeres terhesgondozási fogászati vizsgálatok/szűrések betartásával  ezek a tünetek elkerülhetőek, kezelhetőek.

4, Senki sem születik hófehér fogakkal!

Bár lehet nem olyan nagy újdonság ez pár embernek, így is említésre méltó a téma!

Mindannyian ismerjük azokat a reklámokat ahol egy fogkrém olyan fehér fogakat ígér, hogy lehet pár hollywoodi sztár is megirigyelné azokat. Fejvesztve rohanunk megvásárolni a terméket és szomorúan azt tapasztaljuk, hogy az egész tubus elhasználása után sem lett csillogóan fehér mosolyunk. Nos ez azért van mert egy fogkrém ilyen szintű fehérítésre nem képes.
Na de miért is sárgás árnyalatú a fogunk? Mert a zománcunk átlátszó és a dentin színe látható alatta. A maradó fogak tehát ennek köszönhetik a sárgás alapszínt, de persze ahány ember annyi fogárnyalat van.
Külön megjegyezném a tejfogak a maradó fogakkal ellentétben nem sárgás színüek hanem kékes szürkés tónusuak. A tejfogak és a maradó fogak mind számban mind struktúrálisan eltérnek egymástól, de ezt most nem fejteném ki.

Tehát az, hogy nem hófehérek a fogaid teljesen természetes dolog, próbáld meg ezt elfogadni, viszont tudom, hogy ez nagyon sok embernek szorongást okoz. Ha el van színeződve a fogad, bármilyen okból kifolyólag, a tanácsom az lenne, hogy minél előbb keresd fel a fogorvosod! El fogja mondani milyen lehetőségeid vannak, ez takarhatja a rendelői fehérítést vagy akár az orvos általa ajánlott otthoni fehérítést, de lehet egyáltalán nem fogja ajánlani neked. Ennek oka lehet az érzékenység vagy más tényezők! 
Tudni kell viszont, hogy a rendszeres fogkő eltávolítás, homokfúvás ( elszíneződéseknél alkalmazzák általában) is nagyon sokat javíthat fogaink kinézetén ( persze ezeket nem csak esztétikai okokból kell elvégezni).

Arra pedig fel szeretném hívni mindenki figyelmét, hogy mielőtt bármilyen őrült otthoni fogfehérítésbe kezdene- gondolok itt a szódabikarbónával való fogmosásra utána annak leöblítése hidrogén-peroxiddal vagy a banánnal való dörzsölgetésre- konzultáljon fogorvosával vagy dentál higiénikusával! 
Nagyon súlyos következményei lehetnek az ilyen otthon végzett praktikáknak, de ha mindenképpen ki akarjuk valamelyiket próbálni, akkor az már a banános legyen, kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, csontoknak egyaránt! Bár ahelyett, hogy a fogunkhoz dörzsölgetnénk a héját, inkább fogyasszunk minden nap egy banánt🍌 ( nem csak a kálcium miatt szuper gyümi, kiemelkedően magas a kálium tartalma, ezeken kívül érdemes megemlíteni a szelén, króm, mangán és vastartalmát is).

Az ötödik pont pedig talán a legfurább lesz mindenkinek, sokan a mai napig el sem hiszik, hogy ez így van.

5, A fogászat nem ördögtől való dolog!

Nem viccelek! Tényleg nem!


Nahát megszületett az első bejegyzés!✨
Remélem tetszett és tanultál valami újat. Ennek az egész blognak a dentális edukálás lenne a célja, az, hogy segítsek az embereknek, hogy kicsit jobban megértsék a fogászatot, s annak miértjét.
A következő bejegyzés a fogfehérítésről fog szólni, kicsit mélyebb vizekre evezünk a témával kapcsolatban.
Addig is, vigyázzatok magatokra és használjatok fogselymet! 🦷 

Megjegyzések